Käsinluotuja tarinoita ja unelmia: Argentiinan käsityötilalta sinun käsiisi
Ayacucho, Buenos Airesin maakunnassa sijaitseva Maaseutukoulutuskeskus nro 12:sta työ menee pidemmälle kuin vain koulutukseen, muuttuen vastuulliseksi sitoutumiseksi kestävään kehitykseen ja yhteisön vahvistamiseen. Tässä luonnonläheisessä ympäristössä tuotantotavat ovat syvällä alueen juurissa, jossa maaseudun elämän ei vain koeta olevan asuinpaikka, vaan myös tilaisuus luoda arvoa paikan omista raaka-aineista.
Tällä alueella villantuotanto ja tekstiiliala ovat peruspilareita, joita käsityöläiset ovat sukupolvien ajan taitavasti kehittäneet eteenpäin. Jokainen lankasäie heidän käsissään on elävä todiste perinteestä, joka ei ainoastaan luo korkealaatuisia tuotteita vaan kutoo yhteen verkon yhteisistä tarinoista, välitetystä tiedosta ja yhdistyneistä yhteisöistä.
Heeidän työnsä ylittää myös maiden rajat: Vuonna 2024 näiden käsityöläisten kehräämä villa matkustaa Suomeen, missä sitä arvostetaan ja kunnioitetaan. Siellä heidän tuotteidensa ovat haluttuja paitsi laadun ja kauneuden vuoksi, myös siksi, että ne kantavat mukanaan yhteisöllisyyden ja yhteisen työn merkitystä.
Mate- teejuoma on paikallisten kahvi, ja se pysyy käsityöläisten mukana päivän aikana niin päivän rauhallisten hetkien kuten myös kokouksien aikana. Näissä keskusteluissa elämäntarinat kietoutuvat yhteen kuitujen tavoin, luoden vahvemman ja tiiviimmän yhteisön.
Julia Aguirre, kouluttaja ja ryhmien kordinaattori, on avainasemassa tässä prosessissa. Hänen intohimonsa opettamiseen ja naisten voimaannuttamiseen ovat muuttaneet kymmenien käsityöläisten elämää, jotka hänen ohjauksessaan ovat löytäneet paitsi taloudellisen kehityksen mahdollisuuden, myös tavan voimistaa itseään henkiseesti. Hänen järjestämänsä koulutukset eivät ole pelkkää tiedon siirtoa, vaan paikkoja, joissa kokemukset saavat uuden merkityksen ja esi-isien viisaus otetaan takaisin käyttöön ja tuki- ja yhteistyöverkostoja rakennetaan.
Yhteistyö instituutioiden ja paikallisten toimijoiden kanssa luo täydellisen ympäristön näille projekteille, jotka menevät teknistä koulutusta pidemmälle. Ne tuovat esiin maaseudun naisten keskeisen roolin ja heidän kykynsä johtaa ja muuttaa omaa ympäristöään. Hiljattain toteutettu villan keritsemisen ja käsittelyn koulutus on antanut alueella naiskäsityöläisille vahvan tunnustuksen arvostuksen.
Jokainen vaihe tässä prosessissa, keritsemisestä aina kudosten luomiseen asti, on itsenäisyyden ilmentymä ja tunnustus taidoille, jotka ovat olleet historiallisesti näkymättömissä. Tässä perinteen ja käsityön kohtaamisessa maaseudun naiset ovat paitsi perinnön vartijoita, myös oikeudenmukaisemman tulevaisuuden rakentajia. Heidän kätensä eivät vain muuta villaa; ne kutovat yhteiskunnallista ja taloudellista muutosta yhteisöissään. Nämä tilat eivät ainoastaan luo oikeudenmukaisempaa taloudellista tasapainoa, vaan korostavat naisten roolia rakentamassa osallistavampaa ja solidaarisempaa maailmaa, jonka yhteenpunotut säikeet löytävät nyt uuden kodin myös Suomessa, kulttuureja ja valtameriä ylittävän yhteyden symbolina.
Johtaja: Ohjaaja:
3 kommenttia
Kiva tarina villan valmistuksesta ja siitä, miten villalankoja oikeasti tehdään :)
Hey! thanks for sharing this exciting story! And thank you Facundo it Is really interesting hearing from you form another part of the world 🌎 Hola Argentina muy bien!
Hola soy Facundo Arregui Director del Centro de Educación Agraria n 12 de Ayacucho